Tietoa konferenssista

kuva200_kasvumurroksessaKasvu murroksessa -konferenssi järjestettiin 24.9.2010 Helsingissä Vanhalla ylioppilastalolla. Konferenssiin osallistui ainakin 550 ihmistä, minkä lisäksi yli 400 seurasi tapahtumaa verkosta. Kiitokset yhteistyökumppaneille, puhujille ja osallistujille!
– Pääseminaarin esitykset löytyvät ohjelma-sivuilta.
Videopätkiä on tarjolla virtuaalikonferenssi-sivuilla.
Valokuvia voi katsella Flickrissä.
Työryhmissä esitettyihin ja tuotettuihin materiaaleihin voi tutustua täällä.

 

Konferenssin pääpuhujia olivat:

kuva_tim_jacksonTIM JACKSON

Tim Jackson on Surreyn yliopiston kestävän kehityksen professori ja RESOLVE (Research group on Lifestyles, Values and Environment) -tutkimusryhmän johtaja. Hän on työskennellyt vuodesta 2004 lähtien Iso-Britannian kestävän kehityksen kommission komissaarina ja tullut tunnetuksi kommission suurta kansainvälistä huomiota saavuttaneen raportin Prosperity without Growth? – The transition to a Sustainable Economy (2009) kirjoittajana. Jackson on ollut yli 20 vuotta kestävän kehityksen tutkimuksen ja opetuksen kärkinimiä sekä johtanut lukuisia kestävän kehityksen ja tuotannon tutkimushankkeita niin Iso-Britanniassa kuin ulkomailla.

Jacksonin johtaman Surreyn yliopiston RESOLVE-tutkimusryhmän tavoitteena on tuottaa empiiristä tutkimustietoa yhteiskunnallisten arvojen, elämäntapojen ja ympäristön välisistä yhteyksistä sekä lisätä poliittisten päätöksentekijöiden ymmärrystä keinoista vaikuttaa ihmisten energiankäyttöön vaikuttaviin tapoihin ja käytäntöihin. Akateemisen uransa ohella Tim Jackson on myös BBC:lle lukuisia radiokuunnelmia kirjoittanut palkittu näytelmäkirjailija.

kuva_peter_victorPETER VICTOR

Peter Victor on taloustieteilijä, joka kiinnostui talouden ja ympäristön yhteydestä jo 1960-luvulla. Hän on työskennellyt yli 40 vuoden ajan ympäristöasioiden parissa tutkijana, virkamiehenä ja konsulttina. Victorin erityisiä kiinnostuksen kohteita ovat uusklassisen taloustieteen teorian ja kapitalismin puutteet erityisesti talouden ja ympäristön yhteyden ymmärtämisessä.

Victor oli ensimmäinen taloustieteilijä, joka sovelsi aineen häviämättömyyden lakia kansantalouden empiiriseen analyysiin laajentamalla panos-tuotos-analyysia. Hänen nykyinen tutkimuksensa käsittelee kasvuttoman talouden mallinnuksia. Victor käyttää Kanadan talouden LOWGROW-systeemimallia, jolla selvitetään talouden kasvun, työllisyyden, köyhyyden ja ympäristön vuorovaikutussuhteita.

Peter Victor luokittelee itsensä ekologisen taloustieteen edustajaksi. Hän kuuluu siihen kasvavaan joukkoon tutkijoita, jotka ymmärtävät talouden ainoastaan yhdeksi biosfäärin osasysteemeistä. Peter Victor työskentelee ympäristötieteen professorina Yorkin yliopistossa Kanadassa. Victorin tunnetuin teos Managing Without Growth – Slower by design, not Disaster julkaistiin vuonna 2008.

kuva_SERGE_LATOUCHESERGE LATOUCHE

Ranskalainen taloustieteilijä ja filosofi Serge Latouche on tullut tunnetuksi kehityskriittisenä tutkijana ja décroissance-liikkeen johtavana ajattelijana. Latouche on Paris-Sud-yliopiston emeritusprofessori, yksi monitieteellisen La Revue du Mauss -aikakauslehden pitkäaikaisimmista tutkijoista ja  GRAEEP (Groupe de recherche en anthropologie, épistémologie et économie de la pauvreté) -tutkimusryhmän johtaja. Serge Latouche suhtautuu kriittisesti ortodoksiseen taloustieteeseen ja arvostelee utilitaristista yhteiskuntatiedettä ja globaalin kehityksen ekonomismia, joiden sijaan hän on kehittänyt ”kehityksen jälkeistä” (après-développement) teoriaa.

Latouche on kirjoittanut parikymmentä kirjaa erityisesti globaalista kehityksestä, kehityskritiikistä ja kasvun purkamisesta, joista on käännetty toistaiseksi suomeksi vain lokakuussa 2010 julkaistava Jäähyväiset kasvulle (Into Kustannus). Serge Latouche saapuu Suomeen Ranskan suurlähetystön tiede- ja korkeakouluosaston kutsumana.